Een belangrijke karaktereigenschap van Roberto Guicciardini Corsi Salviati? Doorzettingsvermogen misschien? Als deze Italiaanse graaf in 1970 besluit het familiebezit te behouden voor de toekomst, is Castello di Gargonza toe aan een grondige opknapbeurt. Eeuwen geleden gestart als agrarisch collectief met boerderijen, een school, een molen en een aantal broodovens wordt de nederzetting in het midden van de vorige eeuw ingeruild voor een leven in de stad. Na een uitgebreide restauratie, steen voor steen, staat er vandaag de dag een droom van een vesting waar modern comfort en authentiek Toscaanse architectuur in perfecte harmonie samengaan. Dertien gebouwen, vernoemd naar vroegere bewoners, dienen als B&B, vakantieappartement, meetingroom, lounge, salon of tv-kamer. Voor bruiloften en andere ceremonies is er de kerk inclusief klokkentoren. Net buiten de metersdikke vestingwal staat La Torre di Gargonza, het prachtige restaurant waar Chef Andrea Russo samen met zijn mannen de sterren van de hemel kookt. Gerechten met chianina rundvlees als basis vormt één van de specialiteiten van deze Toscaanse keuken. En wat een plezier zo’n uitgebreide wijnkaart! Als feestelijk besluit torta della nonna a bavarese ai frutti di bosco, een goddelijke dessertwijn en een zoete siësta. Viva le vacanze!